De rijken zijn de afgelopen jaren rijker geworden. Dat betekent ook: meer ruimte voor vermogensbeheerders die alleen superrijken als klant willen hebben.

De meeste mensen zouden maar wat blij zijn als ze een miljoen hadden om te beleggen. Maar in de wereld van de rijken is er al enkele jaren sprake van een groeiende kloof tussen simpele miljonairs, rijken met tientallen miljoenen, en de echte elite met honderden miljoenen tot miljarden.

Die kloof tussen de rijken en ultra-rijken is ook zichtbaar bij de activiteiten van gespecialiseerde banken die de vermogens van welgestelden beheren.

Het beleggen van vermogens van multimiljonairs wordt steeds meer een apart segment. Reden voor de private bank van de Amerikaanse firma J.P. Morgan Chase om de lat hoger te leggen. Tot nog toe mocht je bij J.P. Morgan aankloppen met vijf miljoen dollar. Maar binnenkort blijft de poort dicht voor dergelijke sloebermiljonairs.

Tien miljoen dollar. Dan gaat de deur op een kiertje bij de private bank van J.P. Morgan, zo vernam zakenkrant The Wall Street Journal.

Drempel vermogensbeheer

De groei van het aantal superrijken is vooral een fenomeen dat opgeld doet in de Verenigde Staten en opkomende landen zoals China.

In Nederland is de trend bij grootbanken de laatste jaren dat de drempels voor vermogende particulieren lager worden gelegd, in de hoop op meer klandizie.

Bij ABN Amro Mees Pierson werd de vermogensgrens afgelopen jaar bijvoorbeeld verlaagd van een miljoen euro naar een half miljoen.

Ook bij ING Private Banking is een half miljoen euro voldoende om gebruik te kunnen maken van vermogensbeheer met beleggingsadvies, blijkt uit gegevens van de site vermogensbeheer.nl. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Theodoor Gilissen en Van Lanschot Bankiers.

De Haagse vermogensbeheerder Van Lawick & Co. zit wat hoger in de boom, met een ondergrens van 1 miljoen euro. Hetzelfde geldt voor Optimix Vermogensbeheer uit Amsterdam, aldus vermogensbeheer.nl. Bij Nederlandse partijen waarvan de instapniveaus publiek bekend zijn,  heb je dan wel zo'n beetje de maximale drempel bereikt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl